فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 56، پاییز 1385)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 56، پاییز 1385)

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1385/11/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدرضا بشارتی*، سید علی محمد میرآتشی، حسین فلاح زاده صفحات 3-10
    مقدمه

    امروزه لیزیک یکی از رایج ترین و موثرترین اعمال جراحی در اصلاح عیوب انکساری می باشد. کمتر از 1% بیمارانی که تحت عمل جراحی لیزیک قرار می گیرند دچار عوارض شدید و نیز 5-3% دچار عوارض خفیف می گردند و از طرفی نتایج لیزر در اکثر مراکز بسیار امیدبخش می باشد. با توجه به اینکه عمل جراحی لیزیک روش نوینی جهت اصلاح عیوب انکساری می باشد و اخیرا مرکز لیزیک یزد راه اندازی شده است نتایج و عوارض آن را مورد بررسی قرار داده ایم.

    روش بررسی

    مطالعه از نوع توصیفی و به روش Outcome Study انجام گردید. در این مطالعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده اطلاعات پرونده های 230 چشم استخراج و در پرسشنامه های تهیه شده جمع آوری گردید. نمونه ها شامل پرونده بیمارانی است که از نیمه فروردین ماه 1382 تا نیمه فروردین ماه 1383 تحت عمل جراحی لیزیک قرار گرفته بودند اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری مجذور کای و فیشر تجزیه و تحلیل گردید. عیب انکساری باقیمانده 5/0± و حدت بینایی 20/20 بعد از عمل بهبودی کامل در نظر گرفته شد. بیماران برای مدت سه ماه پیگیری شدند.

    نتایج

    230 چشم از 120 بیمار، 122 چشم (53%) مربوط به زنان و 108 چشم (47%) مربوط به مردان بود. 24 مورد (4/10%) نزدیک بین، 188 مورد (8/81%) نزدیک بین- آستیگمات، 5 مورد (2/2%) دوربین و 13 مورد (6/5%) دوربین آستیگمات بودند. از نظر حدت بینایی 225 چشم (8/97%) بهبودی کامل و 5 مورد (2/2%) بهبودی نسبی داشتند. بهبودی کامل عیب انکساری بعد از 3 ماه پیگیری در نزدیک بینی 96%، در نزدیک بینی- آستیگمات 88%، در دوربینی 60% و در دوربین- آستیگمات 62/0 که با 001/0=P ارتباط معنی دار آماری وجود داشت و به طور کلی 87% بهبودی کامل و 13% بهبودی نسبی داشتند. از نظر عوارض چشمی بعد از 3 ماه پیگیری 224 مورد (4/97%) بدون عارضه چشمی و بقیه دارای عوارض خفیف بودند.

    نتیجه گیری

    عمل جراحی لیزیک روشی مطمئن و موثر جهت اصلاح عیوب انکساری چشم و با عوارضی محدود می باشد.

    کلیدواژگان: جراحی لیزیک، اصلاح عیب انکساری، عوارض چشمی
  • مسعود رضا معنویت*، محمد افخمی اردکانی، مریم رشیدی صفحات 11-19
    مقدمه

    با توجه به بهبود مراقبتها، درمانهای جدید، بیماریابی دیابت و همچنین کنترل بهتر این بیماری و عوامل موثر برآن به نظر می رسد که شیوع و بروز عوارض دیابت از جمله رتینوپاتی در حال تغییر باشد لذا با توجه به این مساله بر آن شدیم که میزان بروز وپیشرفت رتینوپاتی و عوامل موثر در پیشرفت آن را در دیابت نوع II بررسی کنیم.

    روش بررسی

    در این مطالعه آینده نگراز بین بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقاتی- درمانی دیابت یزد 120 بیمار دیابتی نوع II که فاقد رتینوپاتی بودند به صورت متوالی انتخاب شده، پس از انتخاب بیماران و انجام معاینات کامل چشم، آزمایشات قند خون ناشتا، تری گلیسرید، کلسترول و قند دو ساعت بعد از صبحانه و همچنین اندازه گیری قد، وزن و فشار خون انجام گرفته و بیماران برای 4 سال به طور سالانه تحت معاینات چشم پزشکی قرار گرفتند.

    نتایج

    بروز تجمعی 4 ساله رتینوپاتی دیابتی 5/47% (با حدود اعتماد95% [%95CI]4/56- 6/38%) بود. که از این میان 43 نفر (8/35%) دارایMild Non Proliferative Diabetic Retinopathy (Mild NPDR)، 10 نفر (3/8%) دچار Moderat NPDR، 3 نفر (5/2%) دچارSever NPDR و یک نفر (8/0%) دچار PDR(Proliferative Diabetic Retinopathy) شدند. میزان بروز رتینوپاتی در سال اول 8/5%، در سال دوم 3/20%، در سال سوم 4/24% و در سال چهارم 4/7% بود. بین درجات رتینوپاتی و قند خون ناشتا، فشار خون سیستولیک و طول مدت ابتلابه دیابت در ابتدای مطالعه رابطه معنی داری وجود داشت (02/0P=، 004/0 P=، 0P=0.001). ولی رابطه معنی داری بین سن، جنس، BMI، تری گلیسرید، کلسترول، نوع درمان، سیگار، فشار خون دیاستولیک و رتینوپاتی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    مدت زمان دیابت، قندخون و فشارخون سیستولیک عوامل موثر در بروز رتینوپاتی دیابتی می باشند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع II، بروز رتینوپاتی دیابتی، قند خون ناشتا، فشار خون
  • محمد کاظم امیربیگی *، حسن سلمان روغنی، نوشین حسینی، ضیاء بوترابی صفحات 20-24
    مقدمه

    در موارد یبوست مزمن ایدیوپاتیک که بیش از 3 ماه طول می کشد و بیماری زمینه ای وجود ندارد اجرای درمان صحیح، وابسته به وضعیت زمان ترانزیت کولون (CTT) می باشد به طوری که اگر CTT طبیعی باشد یا کندی حرکات کولون مشاهده شود یا اختلال در تخلیه مدفوع از رکتوم باشد درمانهای متفاوت و خاص خود را دارد هدف از این مطالعه جدا کردن این موارد با بررسی CTT جهت تصمیم درمانی صحیح برای بیماران می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق از نوع Diagnostic Study و به روش Case-Series به مدت یکسال انجام گردید. در این مطالعه بیماران مبتلا به یبوست مزمن که شرایط ورود به مطالعه را داشتند 30 عدد مارکر حاجب در دو کپسول (15 عدد داخل هر کپسول) صبح مصرف نمودند و رادیوگرافی ساده شکم بعد از 120 ساعت انجام شد در افراد طبیعی انتظار می رود تنها 20% مارکرها (حداکثر 6 مارکر) باقی بماند سپس مواردی که بیش از 6 عدد مارکر باقی مانده بود بر حسب محل قرار گرفتن مارکر در داخل کولون راست، چپ، رکتوسیگموئید، اینرسی کولون یا اختلال تخلیه کولون مطرح می شود. در این مطالعه 43 بیمار که به مدت بیش از 3 ماه حداکثر 2 بار اجابت مزاج در هفته داشتند و به درمانهای اولیه شامل افزایش فیبر غذایی و فعالیت فیزیکی پاسخ نداده بودند، مصرف داروی یبوست زا نداشتند و بیماری زمینه ای عصبی مانند پارکینسون، مولتیپل اسکلروز، سکته مغزی، هایپوتیروئیدی، دیابت، اعتیاد و سابقه قبلی جراحی روی شکم نداشتند وارد مطالعه شدند که 40 بیمار مطالعه را کامل کردند.

    نتایج

    نتایج این مطالعه تشخیصی با آزمون Chi-Square مورد بررسی قرار گرفت. از کل بیماران 55% موارد (22نفر) علی رغم یبوست مزمن CTT نرمال داشتند 5/17% (7نفر) اینرسی کولون، 5/7 % (3نفر) اختلال در تخلیه و 20% موارد (8 نفر) هم اینرسی کولون و هم اختلال تخلیه داشتند. در سنین بالاتر CTT طولانی تر بود به علاوه هرچه دفعات اجابت مزاج کمتر بود CTT طولانی تر بود هر چند در این مطالعه 16 بیمار مرد و 24 بیمار زن بودند ولی زمان ترانزیت کولون (CTT) در زن و مرد اختلاف معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه با ساده ترین روش، کمترین هزینه و کمترین میزان تماس اشعه، زمان ترانزیت کولون در بیماران با یبوست مزمن ایدیوپاتیک تعیین شد و علاوه بر جدا کردن بیمارانی که CTT طبیعی داشتند، مواردی که اختلال در تخلیه کولون داشتند از مواردی که اینرسی کولون داشتند تفکیک شدند تا سیر پیگیری و درمان هر کدام از این بیماران مشخص گردد.

    کلیدواژگان: یبوست، زمان ترانزیت کولون
  • فرهاد حشمتی*، حیدر نوروزی نیا، رحمان عباسی وش، علیرضا ماهوری، محسن اندرودی صفحات 25-30
    مقدمه

    درد بعد از عمل جراحی، درد حادی است که با وسعت و ناحیه عمل، زمینه روانشناختی و فیزیولوژیکی بیمار، دستکاری و آسیب بافتی مرتبط می باشد. درد یک تجربه حسی و روانی ناخوشایند همراه با آسیب بافتی واقعی یا بالقوه است. از روش های رایج برای اداره درد بعد از عمل، تجویز اوپیوئیدها می باشد ولی عوارض مربوط به اوپیوئیدها باعث شده است که از روش های دیگری برای کنترل درد استفاده گردد. ما در این مطالعه لیدوکائین را با دوز پایین به صورت انفوزیون تجربه کردیم.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دوسوکور است که بر روی 30 بیمار انجام گرفته است. بیماران به طور تصادفی به 2 گروه مطالعه و شاهد تقسیم شدند (تحت شرایط یکسان) در گروه مطالعه 30 دقیقه قبل از عمل، تجویز لیدوکائین 1% (ابتدا دوز بولوس mg/kg5/1 و سپس انفوزیون آن با دوز mg/kg/h5/1) شروع و تا 1 ساعت بعد از عمل ادامه یافت. در گروه شاهد از سالین نرمال (دارو نما) استفاده گردید. در مرحله بعد از عمل تا 24 ساعت، شدت درد بیماران و میزان مصرف ضد درد سیستمیک ارزیابی و تحت آنالیز آماری قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که انفوزیون دوز پایین لیدوکائین، درد بعد از عمل و مصرف مورفین را در طی 24 ساعت بعد از عمل کاهش نمی دهد.

    نتیجه گیری

    تفاوت در طراحی این مطالعه و نوع اعمال جراحی انتخاب شده می تواند علت اختلاف بین نتایج این مطالعه و تحقیقات دیگر باشد. همچنین نبود امکانات درمانی و تحقیقاتی مناسب مانند PCA و اندازه گیری سطح خونی لیدوکائین باعث محدودیت این مطالعه بوده است

    کلیدواژگان: انفوزیون داخل وریدی، لیدوکایین، درد بعد از عمل
  • فرزانه نجفی*، نادر طاهری صفحات 31-37
    مقدمه

    نارسایی مزمن کلیه، یک روند پاتوفیزیولوژیک به علت کاهش پیشرونده و غیر قابل برگشت در تعداد و عملکرد نفرون های کلیه است. کم خونی یکی از مهمترین مشکلات در بیماران نارسایی مزمن کلیه است. کم خونی که عمدتا به د لیل کاهش تولید اریتروپوئتین به وجود می آید، با تجویز هفتگی اریتروپوئیتین درمان می شود. پیشنهاد شده افزودن ال کارنی تین به اریتروپوئیتین باعث افزایش کارایی اریتروپوئیتین می گردد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی با طرح قبل و بعد می باشد که از اسفند 1382 تا مرداد 1384 (طی مدت 18 ماه) انجام گرفت، اثرات افزودن ال کارنی تین به اریتروپوئتین در بیماران مرکز همودیالیز بیمارستان شهید رهنمون یزد بررسی شده است 30 بیمار از این مرکز انتخاب شده و طی مدت 90 روز تحت درمان با قرص خوراکی ال کارنی تین (250mg)، دوبار در روز، علاه بر تجویز اریتروپوئیتن ((2000Iu/scهفته ای سه بار، قرار گرفتند. جهت هر بیمار پرسشنامه ای تشکیل شد که در آن مشخصات بیمار، نوع بیماری زمینه ای، مدت انجام همودیالیز، میزان هموگلوبین و هماتوکریت، میزان ترانسفرین و فریتین در شروع مطالعه، پس از 45 روز و پس از 90 روز مشخص شده است. اطلاعات پرسشنامه های تحقیق با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس و Pairedt test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در پایان مطالعه مشخص شد که افزودن ال کارنی تین به اریتروپوئیتن باعث افزایش معنی دار هموگلوبین تاmg/dl 1/1

    کلیدواژگان: آنمی، اریتروپوئتین، ال کارنی تین، نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز
  • زهرا بیگم موسوی*، داور صمدزاده صفحات 38-44
    مقدمه
    مقدمه

    درماتیت آتوپیک یک بیماری التهابی و مزمن پوستی مولتی فاکتوریال است که در تمام دنیا دیده می شود. اما مطالعات اپیدمیولوژی اندکی در کودکان مبتلای آسیایی انجام شده و اغلب بررسی ها در اروپا و آمریکا بوده است. هدف از انجام این مطالعه اپیدمیولوژیک، بررسی بیماری درماتیت آتوپیک در شهر اهواز در کودکان 11-7 ساله بوده است که تاکنون چنین مطالعه ای در این منطقه انجام نشده است.

    روش یررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی و پیمایشی روی کودکان 7 تا 11 ساله دختر و پسر مقطع ابتدایی شهر اهواز با روش نمونه گیری خوشه ایانجام شد. 1250 پسر و 1250 دختر دانش آموز براساس کرایتریای هانیفن و راجکا مورد بررسی قرار گرفتند. سپس اطلاعات جمع آوری شده به منظور تعیین فراوانی درماتیت آتوپیک، کرایترهای ماژور و مینور هانیفن و راجکا به تفکیک سن و جنس بررسی شدند.

    نتایج

    شیوع کلی درماتیت آتوپیک در جمعیت مورد مطالعه ما 9/3% بود. دختران 3/4% و پسرها 4/3% را تشکیل می دادند. متغیرهای ماژور، خارش و درماتیت مزمن عودکننده در 100% دانش آموزان مبتلا مشاهده شد و فراوانی درماتیت نواحی فلکسورال و سابقه خانوادگی آتوپی با بالا رفتن سن افزایش نشان می داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع درماتیت آتوپیک در کودکان شهر اهواز، انجام تمهیداتی که بتوانند در کاهش محرکهای محیطی آتوپی نقش داشته باشد و همچنین برنامه ریزی های آموزشی برای خانواده های کودکان مبتلا در بهبود وضعیت زندگی کنونی و آینده این کودکان موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: درماتیت آتوپی، مقطع ابتدایی، اهواز
  • احمد زینلی*، کورش منصوری، ابوالقاسم رحیم دل، حمیدرضا علمی صفحات 45-49
    مقدمه

    با وجود اینکه C.T.S (سندرم تونل کارپ) حجم وسیعی از مراجعین به درمانگاه الکترودیاگنوزیس در بخش طب فیزیکی و توانبخشی را تشکیل می دهد ولی تا کنون مطالعه وسیعی در مورد میزان نرمال و تغییرات بر حسب سن در پارمترهای تاخیر زمانی شاخه حسی و حرکتی عصب میانی در مچ دست صورت نپذیرفته است. این تحقیق بر اساس نتایج حاصل در 5 سال گذشته (83 – 1379) در بخش الکترودیاگنوزیس بیمارستان آموزشی شهید صدوقی یزد می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تعداد 1200 نفر از مراجعین به درمانگاه الکترودیاگنوزیس به علل دیگر و نیز افراد سالم جامعه به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. هر دو گروه فاقد بیماری سیستماتیک و دیابت، رادیکولوپاتی مهره های گردنی و نوروپاتی محیطی بوده و تستهای بالینی Tinel و Phallen منفی و از طرفی فاقد آتروفی در ناحیه تنار دست بودند و در دامنه سنی 80 – 10 سالگی قرار داشتند، پارامترهای تاخیر زمانی شاخه حسی و حرکتی عصب میانی دست در گروه سنی مورد مطالعه قرار گرفت.

    نتایج

    در این مطالعه میزان طبیعی تاخیر زمانی شاخه حرکتی عصب میانی دست با احتساب دو انحراف معیار از 5/2 تا 2/4 میلی ثانیه با میانگین 3/3 میلی ثانیه به دست آمد که البته این میزان بر حسب سن افزایش می یابد و از دهه پنجم به بعد افزایش شدیدتر است و به میزان کمی بیش از 1/0 میلی ثانیه در هر دهه افزایش می یابد و از طریق فرمولDistal Motor latency برای سنین مختلف قابل محاسبه می باشد.
    از سوی دیگر میزان طبیعی تاخیر زمانی شاخه حسی عصب میانی دست با احتساب دو انحراف معیار از 7/2 تا 7/3 میلی ثانیه با میانگین 2/3 میلی ثانیه به دست آمد که البته این میزان بر حسب سن افزایش می یابد و از دهه پنجم به بعد این افزایش شدیدتر است و به میزان ms1/0 در هر دهه می باشد و از طریق فرمول Distal Sensory latency برای سنین مختلف قابل محاسبه است.

    نتیجه گیری

    در نظر گرفتن فاکتور سن در گزارشات الکترودیاگنوزیس و مطالعه بیماران مشکوک به وجود CTS (سندرم تونل کارپ) از اهمیت ویژه ای برخوردار است و از این پس مقایسه تاخیر زمانی شاخه حسی و حرکتی عصب میانی دست در افراد مراجعه کننده به مراکز الکترودیاگنوزیس بر اساس سن و در نظر گرفتن افزایش این پارامترها بر حسب سن و فرمولهای ارایه شده انجام می گیرد.

  • حسین زرین فر*، محمدحسین یادگاری، مجید ریاضی پور، زهره فرح نژاد، فرزاد کتیرایی صفحات 50-55
    مقدمه

    ولوواژینیت کاندیدایی به عنوان یک بیماری مهم در زنان باردار، مبتلایان به دیابت، استفاده کنندگان از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف و داروهای ضد بارداری بروز می کند و مقاومت نسبتا بالایی به داروهای رایج از خود نشان می دهد. از طرفی واژینیت های عود کننده در بسیاری از بیماران، پروسه درمانی را با شکست مواجه می سازد. هدف این مطالعه یافتن برخی شرایط مطلوب برای انجام تست تعیین حساسیت داروی کتوکونازول قبل از درمان مجدد واژینیت های کاندیدایی عودکننده بوده است.

    روش بررسی

    از 10 ایزوله کاندیداآلبیکنس به دست آمده از 31 بیمار مشکوک به ولوواژینیت کاندیدایی استفاده شد و با به کار بردن محیط RPMI 1640 و میکروپلیت های 96 خانه ای و انجام روش میکرو دایلوش براث مقادیر MIC50، MIC90 وMFC داروی کتوکونازول در دو دمای 27 و 35 درجه سانتیگراد و pH های 5/5 و 2/7 اندازه گیری شد.

    نتایج

    در دمای 35 و2/7 = pH MIC50، MIC90 وMFC داروی کتوکونازول به ترتیب: 1- 25/0، 4-1 و512 ≥- 64 میکروگرم در میلی لیتر بوده در صورتیکه در دمای 27 و5/5 = pH به ترتیب: 8- 1، 64-8 و 512 ≥- 512 میکروگرم در میلی لیتر و در دمای 35 و 5/5 = pH به ترتیب: 8- 1، 32- 4 و 512 ≥- 256 میکروگرم در میلی لیتر و در دمای 27 و2/7 = pH به ترتیب: 2- 1، 32- 8 و 512 ≥- 128 میکروگرم در میلی لیتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد دمای 35 درجه سانتیگراد و2/7 = pH برای تست تعیین حساسیت ایزوله های کاندیداآلبیکنس عامل واژینیت عودکننده نسبت به این دارو مناسب تر است.

    کلیدواژگان: کاندیداآلبیکنس، کتوکونازول، ولوواژینیت، دما، pH
  • مژده صالح نیا*، اشرف آل یاسین، مرضیه آقا حسینی، لیلی صفدریان، افسانه خادمی، حجت الله سعیدی سعید آبادی، زهرا رضاییان، شهرام بیرانوند صفحات 56-61
    مقدمه

    با توجه به اینکه فیزیولوژی تخمدان با تغییرات هورمونی و بیوشیمیایی مایع فولیکلولی مرتبط است هدف از این بررسی ارتباط فاکتور سن و تعداد فولیکول و نیز سطوح هورمونهای LH و FSH سرمی با میزان فعالیت آنزیم های اسید (ACP) و آلکالین فسفاتاز(ALP) مایع فولیکولی در زنان تحت درمان پروتکل تحریک تخمک گذاری می باشد.

    روش بررسی

    پس از جمع آوری نمونه های مایع فولیکولی در 19 خانم تحت درمان نازایی و محاسبه تعداد فولیکولها به منظور محاسبه فعالیت مخصوص آنزیم های آلکالین و اسید فسفاتاز ابتدا مقدار پروتئین کل مایع سنجیده شد و سپس میزان فعالیت آنزیم محاسبه و بعد نسبت فعالیت بر مقدار پروتئین به عنوان شاخص فعالیت آنزیم در نظر گرفته شد. به منظور بررسی هورمونهای پروژسترون، استرادیول، LH و FSH در صبح روز puncture نمونه های سرمی افراد تهیه شد و مقادیر هورمونها تعیین شد. با استفاده از آنالیز نا پارامتری ارتباط بین فاکتورهای مختلف با سطح فعالیت آنزیم های ACP و ALP بررسی شد.

    نتایج

    نتایج این تحقیق نشان داد که ALP فقط با سطح هورمونهای پروژسترون ارتباط دارد (P=0.001) و با دیگر فاکتورها ارتباط ندارد اما ACP هم با تعداد فولیکولها(P=0.01) و هم با سطح هورمونهای استرادیول و پروژسترون ارتباط دارد (P=0.05) اما با سن بیمار و نیز سطوح هورمونهای دیگر ارتباط ندارد.

    نتیجه گیری

    آنزیمACP مایع فولیکولی بیشتر متاثر از هورمونهای تخمدانی است و تغییرات این آنزیم احتمالا می تواند باعث تغییر در ریز محیط فولیکولی و بالتبع تکوین تخمک ها بشود.

    کلیدواژگان: آلکالین فسفاتاز، اسید فسفاتاز، مایع فولیکولی، استرادیول، پروژسترون، گنادوتروپین
  • علیرضا دانش کاظمی*، عبدالرحیم داوری، حسن بیدرام گرگابی صفحات 62-68
    مقدمه

    در مطالعات مختلف اثر تخریبی لرزش دستگاه های جرم گیری اولتراسونیک بر روی مارجین های کامپوزیتی مشخص شده ولی در مورد اثر اسکیلرها برروی ریزنشت پلی اسید مدیفاید کامپوزیت رزین و رزین مدیفاید گلاس آینومرها اطلاعات زیادی موجود نیست. هدف اصلی از این مطالعه بررسی ریزنشت مارجین حفرات کلاس V ترمیم شده با رزین مدیفاید گلاس آینومر و پلی اسید مدیفاید کامپوزیت رزین قبل و پس از جرمگیری بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت آزمایشگاهی (invitro) برروی تعداد 160 دندان پره مولر انجام شد و حفرات کلاس V استاندارد در روی آنها ایجاد شد بطوری که مارجین اکلوزالی حفرات برروی مینا و مارجین سرویکالی برروی سمان قرار داشت. دندانها به طور تصادفی به دو گروه 80 تایی تقسیم بندی شدند. برای نیمی از هر گروه (40 دندان) از رزین مدیفاید گلاس آینومر و نیمی دیگر (40 دندان) از پلی اسید مدیفاید کامپوزیت رزین استفاده شد. هریک از گروه های دوگانه به دو زیرگروه 20 تایی تقسیم شدند که زیرگروه اول با Fuji II Lcو Vitremer و زیرگروه دوم با F2000 Compomer و Compoglass ترمیم شدند و برای باندینگ مینا عاج و سمان از Single bond و Adhese 2 استفاده شد.
    تمام ترمیم ها طبق دستور کارخانجات سازنده انجام شد، سپس در 10 دندان از تمام 4 گروه جرمگیری و در 10 دندان دیگر جرمگیری انجام نشد. سپس تمام دندانها ترموسایکل شده و در فوشین قرار گرفته و پس از برش میزان ریزنشت بررسی شد. داده های تحقیق به وسیله آزمون های Mann Whitney و kruskal Wallis و Wilcoxon بررسی شد و حد معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که ریزنشت در لبه های مینایی گروه پلی اسید مدیفاید رزین کامپوزیت با یا بدون جرمگیری اولترسونیک کمتر از گروه رزین مدیفاید گلاس آینومر بود و در تمام گروه ها ریزنشت در مینا و سمان پس از جرمگیری به طور معنی داری بیش از گروه مشابه و بدون جرمگیری بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از رزین مدیفاید گلاس آینومر ها در حفرات کلاس V مزیت خاصی بر پلی اسید مدیفاید رزین کامپوزیتها ندارد.

    کلیدواژگان: رزین مدیفاید گلاس آینومر، پلی اسید مدیفاید رزین کامپوزیت، ریزنشت، جرم گیری اولتراسونیک
  • نادره خوست*، زهرا مشتاق عشق، الهام ایمانی، حمید علوی مجد صفحات 69-75
    مقدمه

    عوامل تنش زای موجود در بخش مراقبت های ویژه سبب ایجاد تغییراتی در تنفس، متابولیسم و مصرف اکسیژن می شوند. کنترل وضعیت اکسیژناسیون امری بسیار مهم در بیماران بستری در بخش I.C.U می باشد و در مقالات متعدد بر استفاده از درمانهای مکمل جهت ایجاد آرامش در بیماران تاکید شده است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر ماساژ پاها بر درصد اشباع اکسیژن شریانی بیماران مبتلا به سکته مغزی بستری در بخش I.C.U بیمارستان شهدای تجریش بوده است.

    روش بررسی

    این پژوهش به صورت نیمه تجربی بر روی 46 بیمار مبتلا به سکته مغزی انجام شد. نمونه ها به صورت غیر تصادفی و در دسترس انتخاب شدند هر بیمار در سه روز متوالی، هر بار 5 دقیقه تحت ماساژ هر دو پا از ناحیه مچ تا انگشتان قرار گرفت. درصد اشباع اکسیژن شریانی 10 دقیقه قبل و 10 دقیقه و 30 دقیقه بعد از ماساژ اندازه گیری شد. ابزار گردآوری داده ها شامل یک فرم ثبت اطلاعات و یک پالسی اکسی متری بود که قبل از شروع کار کالیبره گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده گردید.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد درصد اشباع اکسیژن شریانی در زمان 10 دقیقه بعد از ماساژ بیشتر از 10 دقیقه قبل و در زمان 30 دقیقه بعد از ماساژ پا بیشتر از 10 دقیقه قبل و 10 دقیقه بعد از ماساژ بوده است0.001) p

    کلیدواژگان: ماساژ پا، درصد اشباع اکسیژن شریانی، بخش مراقبتهای ویژه
  • مقالات خودآموزی
  • جمشید آیت اللهی، رضوان بحرالعلومی صفحات 76-83
    هدف از نگارش این مقاله، آشنا کردن بیشتر پزشکان با انواع فارنژیت می باشد.
    اهداف یادگیری: این مقاله مروری جهت استفاده کلیه پزشکان به خصوص پزشکان عمومی و متخصصین بیماری های عفونی و گرمسیری ارایه گردیده است به طوری که در پایان قادر باشند:انواع علل عفونی و غیر عفونی فارنژیت را بدانند.
    با خصوصیات اپیدمیولوژیک فارنژیت آشنا شوند.
    خصوصیات بالینی و تشخیص افتراقی انواع فارنژیت را شرح دهند.
    کاربرد انواع روش های آزمایشگاهی بیماری را بدانند.
    درمان انتخابی و انواع درمانهای جانشین را شرح دهند.
  • پریچهر کفایی صفحات 84-90
    اهداف
    آفت های دهانی نوعی بیماری شایع، مزمن و عود کننده هستند و هدف از نگارش مقاله زیر این است که پس از مطالعه قادر باشیم - پاتوژنز و اتیولوژی آفت دهانی را شرح دهیم.
    - تظاهرات بالینی آن را بیان کنیم.
    - تشخیص های افتراقی آفت دهانی را بیان کنیم.
    - ضایعات آفت دهانی را کنترل و درمان کنیم
|
  • MR Besharati*, AM Miratashi, H Falah Zadeh Pages 3-10
    Introduction

    Today, Lasik surgery is one of the most common and effective procedures for correction of refractive errors. Less than 1% of patients undergoing Lasik operation suffer from serious and 3-5% suffers from mild complications. Also, results of lasik in most centers are promising. With the recent inauguration of the Lasik center of Yazd, it was decided to evaluate the results and complications of this surgery.

    Methods

    In this descriptive outcome study, cases were selected randomly and data from files of 230 operated eyes was filled in a specially formatted questionnaire. Data of patients who had been operated upon between March 2003 and March 2004 was gathered and evaluated using SPSS software program with Chi square and Fisher statistical tests. Patients were followed up for 3 months. Residual refractive error in the range of ± 0.5 was considered as complete treatment and more than ± 0.5 considered as relative.

    Results

    From the total of 230 eyes, 122 eyes were of women and 108 eyes belonged to men. 24 cases (10.4%) were myopic, 188 cases (81.8%) myopic-astigmatism, 5 cases (2.2%) hyperopic and 13 cases (5.6%) hyperopic-astigmatism .204 eyes were in the age group of less than 40 years and 26 eyes were in the age group of more than 40 years. Based on visual acuity well-being, 225 eyes (97.8%) were treated completely and 5 eyes (2.2%) were treated relatively. Complete eradication of refractive error, 3months after surgery in myopias was 96%, myopic astigmatisms 88%, hyperopias 60% and hyperopic astigmatisms 62%. At 3 months of follow up, 224 cases (97.4%) were without any complications and the rest had few minor side effects.

    Conclusion

    Lasik operation is a safe and effective procedure for correcting refractive errors with limited complications. Results are comparable with similar studies.

    Keywords: Lasik surgery, Refractive error correction, Ocular side effect
  • MR Manaviat*, M Afkhami-Ardakani, M Rashidi Pages 11-19
    Introduction

    It seems that improvement in care and new treatment and screening methods along with better control of diabetes mellitus (DM) has led to a change in incidence of diabetic complications, especially diabetic retinopathy .This study was performed to assess the 4 years incidence rate of diabetic retinopathy in patients with type II diabetes and factors affecting its progression.

    Methods

    In this prospective study on diabetic patients referring to Yazd diabetes center, 120 type II diabetic patients without diabetic retinopathy were selected. After complete ophthalmic examination, fasting blood sugar (FBS), post prandial blood sugar, triglyceride and cholesterol levels were measured, and height, weight and blood pressure (BP) were recorded. Then the patients were followed with yearly eye examinations for 4 years.

    Results

    Four year cumulative incidence of diabetic retinopathy was 47.5% (95%CI: 38.6 – 56.4). The retinopathy was mild, non proliferative diabetic retinopathy (NPDR) in 43 (35.8%) where as 10(8.3%) patients had moderate NPDR and 3(2.5%) patients had severe NPDR. Only one patient had proliferative diabetic retinopathy. The incidence of diabetic retinopathy was 5.8% in first year, 20.3% in second year, 24.4%in third year and 7.4% in fourth year. Duration of diabetes, FBS and systolic BP had a statistically significant relationship with grades of diabetic retinopathy, but there was no significant association between age, sex, Body mass index (BMI) , triglyceride and cholesterol levels, method of treatment, smoking and diastolic BP with grades of diabetic retinopathy.

    Conclusion

    Duration of diabetes, blood glucose levels and systolic blood pressure are main risk factors of diabetic retinopathy.

    Keywords: Type II diabetes, Incidence, Diabetic retinopathy, Blood pressure, Blood glucose
  • MK Amirbaigy*, H Salman Roughani, N Hosaini, Z Bootorabi Pages 20-24
    Introduction

    Treatment in chronic constipation is highly dependent on colon transit time (CTT), which not only determines the cause but also determines the correct treatment policy. The aim of this study was evaluation of CTT in constipated patients.

    Methods

    43 patients with chronic constipation who did not respond to high fiber diet were enrolled in the study. Patients with history of drug induced constipation, Parkinson disease, multiple sclerosis, cerebrovascular accident, hypothyroidism, diabetic mellitus, opium addiction or previous abdominal surgery were excluded from the study. The subjects were administered 30 radio opaque markers orally (capsule form) in the morning and X.Ray was done 120 hours later. In normal patients we expect only 20% of markers (6 markers) to be retained in the colon lumen after 120 hours. Patients with more than 6 markers in colon lumen after 120 hourswere defined as abnormal CTT and were classified as colon inertia or abnormal defecation according to the position of the retained markers in the colon lumen.

    Results

    40 patients completed the study. 16 patients were male and 24 were female. 22(55%) patients had normal CTT. 7 patients (17.5%) had colon inertia and 3 (7.5%) had abnormal defecation, while 8 patients (20%) had both of them. No significant difference was observed between males and females.

    Conclusion

    The pattern of CTT in constipated patients can be determined cost effectively.

    Keywords: Constipation, Colon Transit Time (CTT)
  • F Heshmati*, H Noroozinia, R Abbasivash, AR Mahoori, M Andaroodi Pages 25-30
    Introduction

    Postoperative pain is an acute pain related to size and site of operation, patient's psychologic and physiological condition, degree of manipulation and damage of tissues. Pain is an unpleasant sensory and emotional experience associated with actual or potential tissue damage. Administration of opioids is one of the common techniques for postoperative pain management, but complications related to opioids leads to use of other methods for pain control. In this study we evaluated the effect of low dose lidocaine infusion for postoperative pain control.

    Methods

    In this study, 30 patients were randomized in two study and control groups under similar conditions. In study group, administration of lidocaine 1% (1.5mg/kg followed by 1.5 mg/ kg /h infusion) was started 30 minutes before operation, and continued 1hour after operation. In control group, normal saline (placebo) was used. After 24hours, pain of patients and systemic analgesic consumption was assessed and analyzed.

    Results

    Results showed that infusion of low dose lidocaine does not reduce postoperative pain and amount of morphine consumption 24hours after operation.

    Conclusion

    Difference in results of this study and other similar investigations can result from difference in design and selected surgical procedures. Also, lack of medical and research equipments such as appropriate PCA (Patient Controlled Analgesia) and measurement of blood levels of lidocaine were limitations of this study.

    Keywords: Intravenous infusion, Lidocaine, Postoperative pain
  • F Najafi*, N Taheri Pages 31-37
    Introduction

    Chronic renal disease (C.R.D) is a pathophysiological process due to progressive and irreversible decrease in number and function of nephrons in the kidney. Anemia is one of the most important complications in CRD patients. Anemia is caused mainly due to diminished production of erythropoietin (EPO), which is treated by weekly injection of the EPO. L-carnitine added to EPO can increase the efficacy of EPO.

    Methods

    Present study, from March 2003 until September 2004 (18 months), evaluates the effects of L-carnitine added to EPO in 30 patients at Shaheed Rahnemon hemodialysis center of Yazd. Each patient was administered one oral table (250 mg) of L-carnitine, twice a day along with EPO for 90 days. EPO was in the form of injection 2000 iu/sc after dialysis.(three times per week). One questionnaire was completed for each patient, which included demographic characteristics, type of disease, duration of the hemodialysis, Hb and Hct levels, transferrin saturation and ferritin levels. Hb ,Hct and transferrin saturations were measured on days 1, 45 and 90. Results were analyzed by paired t test and analysis of variance.

    Results

    Results of this study showed that the mean Hb levels and Hct were significantly raised up to 1.1 mg/dl (P.value<0.001) and 2.7% (P.Value<0.001), respectively. In addition, significant decrease of 5.75% in transferrin (P.Value< 0.001) and 121ng/ml in ferritin levels (P.Value< 0.001) was observed. Efficacy of EPO plus L-carnitine was affected only by duration of hemodialysis and not by age, sex or causes of CRD.

    Conclusion

    L-carnitine added to EPO increases the efficacy of EPO after 3 months.

    Keywords: Anemia, L-carnitine, Erythropoietin, Chronic renal failure, Hemodialysis
  • Z Moosavi*, D Samadzadeh Pages 38-44
    Introduction

    Atopic dermatitis (AD) is a multifactorial chronic and inflammatory disease present all over the world. Only a few epidemiologic studies on AD have been carried out in the eastern world, while most of the published papers belong to western countries. To determine prevalence of AD in 7-11 year-old school children in Ahwaz as there has been no previous study in this region.

    Methods

    In this descriptive study, 2500 children aged between 7 and11 years (1250 boy and 1250 girls) were examined on the basis of Hanifin and Radjka criteria. Collected data was analyzed to detect frequency of AD on the basis of Radjka and Hanifin major and minor criteria.

    Results

    Of the total, 3.9% suffered from atopic dermatitis (4.3%girls and 3.4%boys) and all of them had major criteria, itching and chronic recurrent dermatitis.

    Conclusion

    Considering the prevalence of AD in children of Ahwaz, it is proposed that programs and measures for reduction of external aggravating factors and similarly, education of the patient’s families can reduce the complications and improve the quality of life in these children.

    Keywords: Atopic dermatitis, School, Ahwaz
  • A Zainali*, K Mansouri, A Rahimdel, HR Elmi Pages 45-49
    Introduction

    Even though there is a high prevalence of carpal tunnel syndrome patients, there are very few reliable papers on the study of normal values and changes in sensory and motor latency parameters of the median nerve in the wrist region on the basis of age of patients .This retrospective study was on the basis of 5 years data (1998 -2003) from the electro diagnostic department of Sh. Sadoughi teaching hospital of Yazd.

    Methods

    In this analytic and observational study, subjects included 1200 patients referring to the electrodiagnostic clinic and also randomly selected healthy patients. Exclusion criteria included systemic diseases such as diabetes, radiculopathy of cervical spine , peripheral neuropathy , positive Phallen test or Tinel sign and atrophy in the thenar region of the hand. Subjects were divided to ten groups on the basis of age. ( 10-80 years ) Sensory and motor latency parameters of median nerve were studied in each age group. All data was evaluated using SPSS statistical software and ANOVA , LSDREST curve regression tests were used for analysis. All values less than 0.05 were considered significant.

    Results

    In this study, normal values for distal motor latency of median nerve were between 2.5-4.2ms with a ±2SD and mean value of 3.3ms. Increment in this value was mild (0.1ms per decade) after 5th decade of life. This value was calculated using the formula: Distal motor latency: Normal value for distal sensory latency of median nerve was 2.7-3.7ms with a ±2SD and mean value of 3.2ms. Increment in this value also was 0.1ms per decade after 5th decade of life. This value was calculated by the formula: Distal sensory latency:

    Conclusion

    It seems that age has a meaningful relationship with distal motor and sensory latencies in the wrist region and therefore in the future, electro diagnostic evaluation along with other increments in these parameters according to age should be considered when evaluating patients with carpal tunnel syndrome.

    Keywords: Median nerve, Motor latency, Sensory latency, Carpal Tunnel Syndrome
  • H Zarrinfar*, MH Yadegari, M Riazipoor, Z Farahnejad, F Katiraee Pages 50-55
    Introduction

    Candidiasis, as an opportunistic infection, is caused by the Candida species. Although Candida albicans is classified in the body as an endogenic flora, it plays an important role in creating Candida related diseases. Candida vulvovaginitis in pregnant women, diabetes mellitus patients and those using multiple antibiotics and contraceptive drugs demonstrates the high resistance of the organism against conventional medication. On the other hand, recurrent vaginitis disintegrates the long-term process of treatment in majority of the patients. The present research was done with the aim of determining the optimum conditions for susceptibility testing before retreatment of patients.

    Methods

    10 isolates of Candida albicans obtained from 31 suspected patients suffering from recurrent Candida vaginitis were incubated with ketoconazole at two pH of 7.2 and 5.5 and two temperatures of 35ºC and 27ºC. The Microdilution broth test technique was used. The RPMI 1640 medium within the 96 well microplates with range of 12 tests was used to determine the MIC50 , MIC90 and MFC of the drug.

    Results

    The obtained MIC50, MIC90 and MFC for ketoconazole at these conditions (T=35ºC and pH=7.2) were 0.25 to 1 µg/ml, 1 to 4 µg/ml and 64 to ≥ 512 µg/ml respectively, while these values at 27ºC, pH 5.5 were 1 to 8 µg/ml, 8 to 64 µg/ml and 512 to ≥ 512 µg/ml, at 35ºC and pH 5.5 the values were 1 to 8 µg/ml, 4 to 32 µg/ml, 256 to ≥ 512 µg/ml, while at 27ºC and pH 7.2 the values were 1 to 2 µg/ml, 8 to 32 µg/ml, 128 to ≥ 512 µg/ml, respectively.

    Conclusion

    The obtained results confirmed that conditions with temperature of 35ºC and pH 7.2 resulted in better treatment outcomes than other conditions.

    Keywords: Candida Albicans, Ketoconazole, Vulvovaginitis, Temperature, pH
  • M Salehnia*, A Al Yassin, M Agha Hosseini, L Safdarian, A Khademi, H Saidi, Z Rezaieyan, Sh Byranvand Pages 56-61
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the correlation between serum levels of ovarian and gonadotropin hormones, age and number of follicles with follicular alkaline and acid phosphatase activity in infertile women under controlled ovarian hyperstimulation.

    Methods

    After collection of follicular fluid and calculation of the number of follicles, the specific activity of alkaline (ALP) and acid phosphatase (ACP) was determined according to the total protein in 19 women at the time of puncture. Also at that time, the levels of progesterone, estradiol, and follicle stimulating hormone (FSH) and leuteinizing hormone (LH) of their sera were measured. The correlation of follicular ALP and ACP with each serum hormone levels, women age and number of follicles was calculated using non-parametric analysis.

    Results

    The ALP has a correlation with progesterone (P=0.01) levels but doesn’t have any correlation with the other factors. However, the ACP activity has a correlation not only with follicular number but also with estradiol and progesterone levels (P=0.05).

    Conclusion

    Thus ACP activity is more affected by ovarian hormone than ALP and it can affect the ovarian microenvironment and oocyte development.

    Keywords: Alkaline Phosphates, Acid phosphatase, Folicular fluid, Oestrendiol, Gonadotropin
  • AR Danesh Kazemi*, AR Davari, H ‍Bidram - Gargabi Pages 62-68
    Introduction

    In different investigations, the destructive effect of ultrasonic scalers on the margins of composites has been studied, but there are very few studies on the effects of ultrasonic scalers on the microleakage of poly-acid modified composite resin and resin modified glass ionomers. The main purpose of this study was to evaluate the marginal microleakage of class V preparations restored with resin modified glass ionomer and poly-acid modified composite resin before and after scaling with an ultrasonic scaler.

    Methods

    This in vitro study was performed on 160 premolar teeth. Standard class V cavities were prepared on the buccal surfaces of the selected teeth. Occlusal and cervical margins were placed entirely in enamel and cementum, respectively. Teeth were randomly divided to two groups of eighty, each. For one half of each group, (40 teeth) resin modified glass ionomer and for the other half, polyacid modified composite resin was used. Each one of the binary groups was subdivided to two groups. First subgroup was restored with Fuji II Lc (Fuji Japan) and Vitremer (3M USA ) and the second subgroup was restored with F2000 compomer (3M USA) and Compoglass(Vivadent Germany). For bonding to enamel, dentinte,cementum Singlebond (3M USA) and Adhese 2 (Vivadent Germany) were used and all of the restorations were done according to instructions of the manufacturers. In ten teeth of each group, ultrasonic scaling was done and in the other ten teeth, scaling was not done. After that, all of the teeth were thermocycled and immersed in fuschin. After cutting the microleakage was evaluated. The data was analyzed by Mann – Whitney, Kruskal – Wallis and Wilcoxon tests and significant border was 0.05 .

    Results

    The results showed that the degree of microleakage in enamel margins of poly –acid modified resin composites was lower than resin modified glass ionomers and in all groups and subgroups, the microleakage in enamel and cementum after scaling was significantly more than the groups without scaling.

    Conclusion

    Use of resin modified glass ionomers in class V restorations has no advantages over polyacid modified composite resins.

    Keywords: Resin modified glass ionomer, Poly acid modified composite resin, Microleakage, Ultrasonic Scaling
  • N Khost*, Z Moshtagh, E Imani, H Alavi- Majd Pages 69-75
    Introduction

    Intensive care unit is one of the most stressful wards for patients and it is estimated that 30 to70 percent of patients experience severe physiologic stress during admission. Some of the physiologic responses to stress include increase in metabolic rate with consequent increase in body temperature, increase in cardiac output and contraction power and subsequently increase in blood pressure, heart rate and sodium accumulation, bronchodilation and increase in respiration rate. Control of homodynamic condition and vital signs is an essential and important practice in intensive care units for stabilizing physiologic indicators. Massage is one of the methods that can be used for this purpose. The purpose of this research was to determine the effect of foot massage on physiologic indicators including pulse, respiration rate, mean arterial pressure, temperature and arterial blood oxygen saturation.

    Methods

    46 patients with brain stroke who were hospitalized in the intensive care unit of Tajrish Shohada hospital were studied.The validity of information record form was determined with content validity and the validity of instruments was established using valid marks. The reliability of instruments was assessed with test-re-test after calibration. Information was collected on second, third and fourth days after ICU admission at 4 to 6 pm. For this purpose, the physiologic indicators were controlled and after 10 minute, the patients underwent 5-minute foot stroke massage and then at 10 and 30-minute intervals, physiologic indicators were controlled again. Data was analyzed by ANOVA statistical method.

    Results

    Findings showed that pulse rate, respiratory rate and mean arterial blood pressure significantly decreased after 5 minute foot massage (p< 0.001) and the value of these indicators 10 minutes after foot massage was less than the values 10 minute before massage. Also, arterial oxygen conc. 10 minute after foot massage was more than the conc.10 minutes before massage and values at 30 minutes after foot massage were more than the values10 minutes before and 10 minutes after foot massage (p<0.001), Decrease in temperature on third and fourth days of ICU admission 10 minutes and 30 minutes after foot massage as compared to 10 minutes before massage was significant, but alterations were little and clinically, we can say that body temperature did not alter and approximately remind constant. Data analysis also showed that alterations in values of physiologic indicators during the three days of manipulation were the same and there was no difference between the alterations on different days (p<0.001).

    Conclusion

    In general, parasympathetic activity after foot massages results in alteration of body physiologic responses. Decrease in heart rate, mean arterial pressure and respiratory rate along with increase in arterial oxygen concentration showed that patients were less anxious and more relaxed.

    Keywords: Foot massage Physiologic Indicators, I C U